Egyedülálló whiskygyűjteményéből tart kóstolót október 21-én a jászberényi Berva Söröző

Megosztás

Egyesek már a képek alapján megszédülhetnek, ha sok ideig a jászberényi Berva Söröző polcain látható italkülönlegességeket nézik. A Berva által megszervezett whisky-showt, csakúgy, mint idén, az év októberének első és harmadik hétvégéjén rendezik meg, de a korlátozott befogadóképesség – és a nagy érdeklődés – miatt érdemes minél hamarabb értesülni az aktuális kóstolóról.

2014 környékén egy budapesti whisky-show és egy szintén fővárosi vendégük inspirálására döntöttek úgy, hogy a néhány prémium palackból álló készletüket felfejlesztik.

Bozsik Ferenc a testvérétől vette át az üzemeltetést, elmondása szerint nem ő akarta eldönteni, hogy ki mit igyon, hanem meg akarta teremteni a lehetőséget, hogy mindenki a saját maga számára kedves whiskyt választhassa.

Az első kóstolójukat 2016. januárjában tartották és a rendezvény sikerét jól mutatja, hogy október 21-én, szombaton, azaz most hétvégén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre Jászberényben.

Érthető módon a kóstoló hangulata, a széles választék nemcsak a helyieket fogja meg, érkeztek sokan Budapestről, vagy más, távolabbi városokból, hiszen olyan italok is felbukkannak, amik nemhogy Jászberényben, de az egész országban ritkaságszámba mennek.

De ne gondolja senki azt, hogy egy ilyen rendezvényen a whisky felkent szakértőjeként kell megjelenni, ugyanis egy több, mint hatvan oldalból álló, Bozsik Ferenc által készített útmutató segít a résztvevőknek eligazodni országokban, márkákban és százalékokban.

A füzet több mondatos leírást tartalmaz az összes kóstolható fajtáról, sőt, egy laikusok számára nagyon fontos kérdést tesz tisztába az első oldalakon:

„Whisky vagy whiskey? Mindkettő írásmód helyes, ám az apró írásbeli különbség (ami kiejtve nem is különbség), különböző italokat takar. Az eltérés földrajzi természetű. Whiskynek írjuk például azokat a párlatokat, amelyeket a skót hagyományok alapján Skóciában, Kanadában és Japánban készítenek. A XIX. században még az Írországban a szintén skót hagyományok szerint főzött italt is whiskynek írták, a „whiskey” írásmódot talán az illegális főzdék termékeitől való megkülönböztetésre, talán a skót hagyományok „továbbfejlesztésének” jelzésére találták ki, és csak az 1970-es években iktatták törvénybe”.

Ha ez nem lenne elég és valaki „kevésnek” találná a félelmetes mennyiségű – és minőségű – kínálatot, a Berva ginnel, rummal, tequilával és mezcallal is készül a szombati napra.

Képek: Gémesi Balázs

Kapcsolódó cikkek